ESCOLTA EL CLOWNIA 2019

Ciutat de Clownia

Aquesta història va començar amb un conte. Un conte teixit entre amics que parlava de Clownia; la ciutat llunyana. Era la història d’un món millor i, aquell hivern del 2010, va ser explicada per primera vegada dalt d’un escenari donant el tret de sortida a la primera gira del nostre petit projecte, TXARANGO.

4 anys després vam decidir que si l’havíem inventada també podíem provar de construir-la. I aquí estem.

Clownia és la utopia. El lloc on tot és possible. L’horitzó que nosaltres proposem. Un espai de projecció, reflexió i intercanvi. Una petita ciutat. Un teatre. Clownia és un homenatge als pobles petits on hem crescut i és també la nostra manera de donar les gràcies. La il·lusió de portar a casa totes aquelles propostes que estimem.

La cultura com a eina de transformació social

El Clownia és un festival que, a través de la cultura, pretén contribuir a la transformació de la societat. La cultura transformadora és aquella que ajuda a comprendre i actuar críticament en la societat en la que vivim, per superar la desigualtat i la dominació; és la que connecta la reflexió amb l’acció; és el que queda després de cada experiència transformadora i que, a la vegada, augmenta el bagatge per a les següents.

El Festival Clownia entén la cultura com a una part intrínseca a totes les persones i les comunitats, sovint relegada a un segon terme o concebuda només com a un element accessori. El festival vol posar la cultura al centre del quadre i vol reivindicar el paper que tenen les arts com a elements vertebradors de les comunitats i de les idees transformadores.

Cultura amb causa

Des del mes d’octubre del 2016, el Festival Clownia forma part de la plataforma Cultura amb Causa, un moviment sorgit de la unió de sis festivals dels Països Catalans que reivindiquen l’ús de la cultura com a eina de transformació social. Els festivals que la conformen són: Clownia, Esperanzah!, Rototom Sunsplash, Festiclown, Barnasants i Canet Rock. Des de la música, les arts escèniques, la literatura, el periodisme, el cinema, etc. ens hem unit sota un mateix paraigües perquè no podem concebre la cultura sense causa. L’entenem com a una eina d’integració, de denuncia i, sobretot, com a un motor de canvi.

La Cultura amb Causa té i tindrà un pes important totes les edicions del festival. Serà a través de taules de debat, on pretenem reflexionar sobre quin tipus d’acció cultural volem per a la nostra societat i quines són les eines i intervencions culturals que ens ajuden a seguir construint un món més plural, just, democràtic, corresponsable, compromès, equilibrat i solidari. Però també en el si del festival, des del mateix espai consciència i les intervencions artístiques, a les petites transformacions que es poden produir en la seva organització.

Els valors del Clownia

El Festival Clownia aposta per ser un projecte que contribueixi a la transformació de la societat a través de la cultura, la intervenció social i la vinculació amb el territori. El festival ha adoptat uns valors que vertebraran les activitats programades:

Seguim perseguint el somni d’un món millor i plantem aquest campament com a acte de rebel·lia. Com a reivindicació del somni. Com a celebració de la vida.

Comencem a construir.

Benvinguts a la ciutat llunyana.

Txarango

Aquest festival no hauria estat possible sense l’estima i col·laboració dels nostres amics en la primera edició: Bonobos, Buhos, Cesk Freixas, Circ, Deudeveu, DJ. Ogt, Els Catarres, Germà Negre, Itaca Band, La Troba Kung-Fú, Orxata Sound System, Pallassos sense fronteres, Remenant els Boscos, Sra. Tomasa, Strombers, Train to Roots i 9son.