Escolta la ràdio de Clownia

Programació

Bonobos

Bonobos

Una altra estrena. Bonobos presenta les cançons del seu primer disc acabat de sortir del forn.

Amb el crit de guerra de "From Centelles to the world", irrompien fa tot just dos anys a l'escena catalana amb una proposta que anomenaven "patxanga carinyosa" i en la qual el funk trobava el seu encaix amb els ritmes llatins i jamaicans. Bonobos s'ha bregat en festes majors, sales i festivals dels Països Catalans i el seu espectacle ha sortit guanyador en concursos de directe de nivell com el Track El Vendrell, Barna So, l'Engresca't o La Campana de Gràcia.

Txarango és una de les bandes que va col·laborar a "Vida", cançó que formava part de l'EP del mateix nom amb què Bonobos es presenta en societat.

El grup de Centelles acaba tot just d'editar el seu primer llarga durada. Es tracta d'un treball vitalista que captura a la perfecció el que han estat aquests dos primers anys de Bonobos dalt l’escenari.

9son

9son

La germanor entre Catalunya i Cuba continua donant grans fruits. En el camp musical, 9Son n'és, per ara, un dels darrers.

La fusió està en l’ADN d'aquest grup barceloní. 9Son sorgeix de la unió de dues bandes amb l'estil marcat en el mateix nom: Rumba de 9 i sonAson. La nova criatura musical és mulata. Assenta les seves arrels en el llegat dels seus antecessors, sense renunciar ni al caràcter català ni al cubà. Des de l'amplitud que aporta el sabor i el ventilador, han fet créixer la proposta, mostrant-se receptius a combinar-la amb altres ritmes càlids.

És aquesta personalitat oberta i aglutinadora la que ha convertit 9Son en un dels escollits per a portar Clownia a l'escenari situat al cor de Sant Joan de les Abadesses.

Obert (DiscMedi), el segon disc de la formació, ha estat nominat en les principals categories de folk dels Premis Enderrock 2014 i els ha fet guanyar el premi de grup revelació dels Premis ARC 2013.

Pallassos sense fronteres

Pallassos

Pallassos sense Fronteres - Priotitat Riure.

Pallassos sense Fronteres, amb el suport de Txarango, us presenta un resum del treball de més de vint anys d'espectacles de pallassos i pallasses, de malabaristes, acròbates, mags i artistes de circ arreu del món, concentrat en fer riure a la infància víctima de conflictes bèl·lics i catàstrofes naturals. Us ofereix un espectacle mostra realitzat per una companyia expedicionària i una xerrada enriquida amb un vídeo d'una de les seves accions, en la qual s'explicarà quina és la importància del riure en els processos de resiliència dels infants refugiats.

Cesk Freixas

Cesk Freixas

La paraula justa, el verb punyent. La cançó d'autor estarà present amb un dels noms més significatius del panorama actual dels Països Catalans.

Cesk Freixas és un militant de la cançó. La treballa amb dedicació i constància; són 10 anys i un miler de concerts els que acrediten l'ofici d'un artista que entén que música i compromís són dues cares indestriables d'una mateixa moneda. Compromís per les causes justes i amb la consciència pròpia. Compromís per reivindicar i fer presents a noves generacions referents de la cultura catalana (l'últim, l'escriptor Manuel de Pedrolo), i compromís pel propi moviment, col·laborant amb noves veus que volen obrir-se pas.

El cantautor de Riudebitlles oferirà la seva cara més crua i directa. Un recital amb veu i guitarra, i un grapat de cançons que emocionen, toquen i agiten consciències.

Després de Tocats pel foc (Temps Record), Freixas prepara el seu cinquè llarga durada. Aquest nou disc estarà acompanyat per l'edició d'un DVD amb el concert que va oferir el passat mes de gener per a celebrar els 10 anys d’ofici.

Train to Roots

Train to Roots

La nota internacional arriba des de Sardenya. Una oportunitat única per a gaudir d'una de les bandes més representantives del roots reggae europeu.

Originaris de Sassari, Train to Roots estan considerats com una de les agrupacions a seguir de l'escena del reggae italiana. 3 cantants i 5 músics que parteixen del roots, una vessant estilística, amb missatge social i espiritual, associada a la vella escola i que té Bob Marley com a gran icona. Amb el pas del temps, han anant integrant al seu projecte altres patrons jamaicans i de la música negra en general, aconseguint un directe poderós i addictiu.

Clownia vol apropar al públic propostes internacionals amb qualitat i contingut. Train to Roots són una presència habitual als festivals de reggae de tot el continent. Aquest 2014 els sards celebren el seu desè aniversari amb la publicació d'un imminent nou treball, el quart de la seva discografia.

Els Catarres

Els Catarres

Una de les últimes oportunitats de veure Els Catarres en directe abans dels seus concerts de fi de gira a la Sala Apolo de Barcelona.

El grup d'Aiguafreda són una de les bandes més populars i seguides de Catalunya. Amb dos discos i un EP, han aconseguit crear una fórmula musical pròpia, molt coneguda i àmpliament disfrutada. Sonoritat acústica, a cavall del folk i el pop, amb tocs de reggae, country, corrido i bossanova, i sobretot, una intensitat festiva i energia ballable que els converteix en invencibles dalt d'un escenari.

El concert d'Els Catarres a Clownia tindrà connotacions molt especials. Serà l'últim festival de la gira Postals, i la perspectiva del comiat imminent del públic català, posarà a flor de pell els records i les emocions viscudes durant aquest últim any.

Buhos

Buhos

Buhos és una de les bandes que primer es troben quan es busca en el mapa festiu català. El seu rock tropical és una invitació a la diversió.

La banda del Vendrell són un dels grans protagonistes musicals del 2014. Ska-rock i reggae configuren una proposta fresca i punyent que passa per ser una de les millors del circuit festiu català. Els seus temes conviden a passar-s'ho bé sense defugir la denúncia ni l'ètica. Buhos canta a l'alegria i a l'amistat, i ataca la injustícia i l'egoisme.

Vinguts del Penedès, terra de foc i pólvora, els seus concerts es caracteritzen per encendre's ràpidament i fer entrar en calor a la parròquia. A Clownia oferiran una mostra de l'espectacle amb el que giraran aquest estiu pels Països Catalans.

El darrer treball de Buhos, Natura salvatge (Música Global), marca una nova etapa en la seva carrera. Un ambiciós pas endavant al que s'han sumat Txarango, Els Catarres, Strombers i Germà Negre, presents a Clownia, juntament amb Dept., Ska-P i Albert Pla.

La Troba Kung-Fú

LTKF

Una formació que no podia faltar a Clownia. Passat, present i futur del mestissatge a Catalunya i Europa.

Joan Garriga és molt més que l'ànima de La Troba Kung-Fú. És un dels músics més influents de Catalunya i més sol·licitats internacionalment. Des de la Garriga, va trencar motlles amb Dusminguet. Un projecte que engrandia la versatilitat de les orquestres dels envelats de festa major, incorporant-hi estils de tot el planeta. Una de les principals influències de tota banda festiva i de fusió nascuda als Països Catalans. Amb La Troba, Garriga continua eixamplant la música popular catalana, agermanant un gènere nostrat, la rumba amb la cúmbia o el vallenato.

"Sopetón", de Dusminguet, era una de les poques versions que toquen Txarango en directe. Santalegria (Chesapik), el tercer àlbum de La Troba, ha estat considerat millor disc del 2013 per la crítica d'Enderrock. Una vibrant road movie sonora a través de la C-17 pel paisatge rural i urbanita del Vallès.

Sra. Tomasa

Sra. Tomasa

Tota una primícia. Sra. Tomasa estrena a Clownia les cançons que donen cos al seu primer disc, setmanes abans de la presentació oficial.

Els barcelonins presenten credencials. Una formació jove amb ganes d'agradar i demostrar que en el camp del mestissatge encara no s'ha dit l'última paraula. Sra. Tomasa és la riquesa del folklore llatinoamericà, l'alegria de la nostrada rumba, les bones vibracions del reggae, l'electricitat sensual del funk, l'atac i la concisió del rap, amb l'afegit de l'electrònica més d'avantguarda. Un diàleg excitant entre l'orgànic i la màquina, la tradició i la tendència.

La presència de Sra. Tomasa manifesta les ganes de Clownia de contribuir a fer créixer l'escena musical del país, donant oportunitats a propostes noves i de qualitat.

Amb tots aquestes elements, el primer disc de Sra. Tomasa promet ser tota una caixa de sorpreses que valdrà la pena anar descobrint.

Circ

Cronopis

El món del Circ, l'elenc d'artistes que el conformen (equilibristes, pallassos, mags, saltimbanquis...), el sentiment de germanor i comunitat en què se sustenta, el seu esperit rebel i nòmada han influït Txarango i l'imaginari del seu primer disc, Benvinguts al llarg viatge. Clownia neix banyada d'aquest caràcter somniador i familiar i és per això, que el Circ no hi podia faltar amb diferents espectacles i artistes de diferents disciplines.

Si tens malabars o saps fer alguna altra cosa, suma-t'hi!

Deudeveu

Deudeveu

Referent dels grups vocals moderns. Un viatge per totes les èpoques i estils musicals.

Guanyadors de la primera edició del concurs musical Oh Happy Day de TV3, Deudeveu són deu actors-cantants sorgits de diverses escoles de teatre musical de Barcelona. Sota la batuta de Gerard Ibañez, aquest grup vocal aborda d'una manera amena i dinàmica un ampli repertori tant a nivell temporal com estilístic. Des de temes que es perden en la nit dels temps als més recents, i gèneres com el gospel, pop-rock, teatre musical, cançons populars i música clàssica, interpretades a capella o acompanyats d'instrumentistes.

La seva versió de "Quan tot s'enlaira" de Txarango va ser un de les interpretacions més celebrades i que ha quedat de la primera edició d'Oh Happy Day. Serà, sense cap mena de dubte, un dels temes que tothom cantarà a l'escenari de la Plaça Major.

Remenant els Boscos

Remenant els Boscos

Dramatúrgia i direcció de Janot Carbonell.

Companyia IDÀRIA TEATRE.

Intèrprets Kissima Sillah i Janot Carbonell.

El caràcter multidisciplinar Clownia queda palès amb la programació d'aquesta peça teatral de petit format.

Un actor que forma parella lingüística amb un noi gambià, s’ha entestat amb fer-li fer al pobre xicot, que està tot just començant a parlar català, el monòleg de La nit just abans dels boscos de Bernard M. Koltés. Assistirem, doncs, al procés d'assajos del text d’en Koltés. Veurem com el noi descobreix el teatre, un món totalment desconegut per a ell, al mateix temps que va aprenent el català; i també al descobriment per part de l’actor de la crua realitat del dia a dia d’un immigrant africà. Farem amb ells el camí que transita pel malentès, els entrebancs, problemes, rialles... Un camí no sempre fàcil, que els menarà, finalment, a una sòlida amistat. L’amistat de dos éssers humans, més enllà de diferències de raça, idioma o cultura.

Germà Negre

Germà Negre

Divertiu-vos i balleu amb un repertori de músiques del país interpretats amb sonoritats de folk castís i reggae.

Germà Negre són uns joglars moderns. Compilen cançons populars catalans i temes d'autors més recents i les reinterpreten amb un clar aire festiu, reinventant lletres i uns arranjaments explosius. Els seus concerts són autèntiques revetlles populars on la música jamaicana i la catalana es dónen la mà. Amb aquestes credencials, els banyolins estan revolucionant la festa major.

La festa de Germà Negre aterra a Clownia amb ganes de mostrar perquè són un dels nous fenòmens de la música festiva.

Mentre no arriba el primer disc del conjunt, podem gaudir d'una demo de quatre temes pujada a internet amb dos peces tradicionals (“Pere Gallerí” i “Les noies maques”), una versió d'HHH (“Camí ral”) i una perversió de l'adaptació dels Boney M. feta per Quimi Portet (“Rius de Babylon”).

Itaca Band

Itaca

Contudència rítmica i poder dalt l'escenari. Itaca Band estrenen temporada de festivals a Clownia.

Des de Montcada i Reixac, arriba Itaca Band. Saba nova per a l'escena festiva. Reggae i ska com a punt de partida i escapades puntuals cap a la cúmbia, la salsa, el punk i el swing. Un projecte que han anat calibrant-se amb el pas del temps, amb canvis i incorporacions de nous instruments, fins a reblar amb una aliniació definitiva integrada per una sola veu solista, guitarra, baix, bateria, teclat i trombó. Amb aquests ingredients, Itaca Band es mouen a un ritme explosiu en directe, i fan moure el públic que ràpidament canta i coreja frases de les seves cançons.

El seu segon disc, Rema (Propaganda pel Fet!) ha estat la confirmació del potencial de la banda. Un treball marcat per l'optimisme i la contudència on queda palesa l'essència del seu mestissatge i les seves ganes de continuar endavant.

Txarango

Txarango

Txarango torna a casa, fent-hi la primera actuació de la gira Som Riu.

Txarango ha estat una de les grans aparacions de la música catalana de l’última dècada. Amb un sol (i excel·lent) primer disc, Benvinguts al llarg viatge, i un directe sense fissures, el grup ha obtingut el reconeixement dels espectadors, programadors i la crítica. La seva música s’ha escoltat als principals escenaris catalans i de set països més, tot arribant a públics molt amplis. Un any després del final de gira al Palau de la Música, la banda del Ripollès torna a Catalunya per actuar als paratges que els ha vist créixer.

Clownia és un nou festival que programa el millor de l'escena festiva, però que neix com a presentació oficial de Som Riu (DiscMedi).

En aquest nou treball, Txarango té ganes de cantar amb més força a l'esperança, a encomanar les ganes de viure la vida i a lluitar per fer del món un lloc més just.

Strombers

Strombers

Tota una institució. Són una de les bandes catalanes amb més concerts a l'esquena i aquest 2014 estan de festa.

No hi ha res millor que tenir Strombers de celebració. Commemoren 10 anys del mític Fiesta ilegal vol.1 (Zinetik Records), un primer disc repartit fins a l'exhauriment a concerts, copiat i passat entre amics, mil vegades descarrega't a internet i fil musical energètic de festes, viatges i tardes al sol. Els de Cardona mantenen l'esperit rebel, desenfadat i juvenil de sempre. Ska, rock, reggae, country, qualsevol ritme és bo per Strombers si amb ell fan ballar el personal.

L'actitud i el seu caràcter capdavanter fa que tocar per primer cop amb ells en un escenari sigui l'autèntic bateig festiu per a moltes bandes joves. Però el que fa grans Strombers és l'entrega i les ganes de voler continuar divertint-se.

Amb el CD+DVD 10 anys de Fiesta ilegal, actualitzen la declaració d'intencions que era el seu primer disc de la millor manera. En directe, acompanyats d'amics i amb el seu repertori extens en himnes com “Borracha”, “Mercè”, “El coche de Manolo” o la més recent “Tocant el cel amb la mà”.

Orxata Sound System

Orxata

Un dels grups punters al País Valencià. Un directe sense aturador que els converteix en la millor cloenda per a dos dies de festival.

Des de la ciutat de València, Orxata han integrat l’herència del techno valencià dels 90 i les sonoritats tradicionals mediterrànies amb multitud de ritmes perifèrics com la cúmbia, el kuduro, el funk carioca, el moombahton i el dubstep. Abanderats de la cultura lliure, publiquen i regalen els seus treballs sota llicències Creative Commons, i fan ús de la tecnologia wiki i les xarxes socials per a escriure les lletres d'alt contingut social de manera col·laborativa.

Dos cantants, un trompeta, un baixista i un programador fent enlairar un artefacte ballable d'electro, techno, drum&bass, ragga i dub. Un concert sense treva, pura apoteosi.

El disc 3.0 (autoeditat) és la darrera entrega d’Orxata Sound System, una obra que es pot descàrregar des del seu web o adquirir en format de casset digital, un reproductor en forma de cinta que incorpora una tarja de memòria amb les cançons, vídeos i altres continguts extres.

DJ. Ogt

OGT

Un dels grans divulgadors del mestissatge a sales i festivals de les gran capitals europees. Una sessió pensada perquè el públic balli sense parar.

De punxar a festes d'amics a la seva Reus natal a fer-ho davant de milers de persones per clubs i festivals de Catalunya i de tot Europa. Activista i programador, la selecció de DJ. OGT és imbatible. El millor de la rumba catalana, d'ara i sempre, tintada amb bases electròniques i funky i la fusió més global amb balkan, swing, latin, afrobeats, cumbia, sense deixar-se a la maleta altres gèneres incendiaris com l'ska, el flamenc, el reggae, el latin o el punk.

El currículum de DJ. OGT és notable. Des de Catalunya a la totalitat dels Països Catalans i Euskal Herria, passant per França, Itàlia, Anglaterra, Croàcia o Romania. Compartint cartell amb Txarango, Els Catarres, Albert Pla, Buhos, La Pegatina, Manu Chao, Los Chichos, Muchachito Bombo Infierno o Canteca de Macao, entre molts altres, i sessions amb DJ. Panko (Ojos de Brujo), DJ. Sargento (Sargento Garcia), Supa Bassie, DJ. Cal Jader (resident a Movimientos Londres), Balkan Hotsteepers, DJ. Mackueing (Lo Submarino) o Txarly Brown (Achilifunk).